Meest gestelde vragen

Kan er op alle ondergronden behangen worden?

Neen. De basisvereiste is een licht-absorberende ondergrond. Bepaalde ondergronden zoals Hardboard, kunststofpanelen........enz. zijn totaal niet absorberend en kunnen dus, zonder bijkomende voorbehandeling,niet behangen worden.

Moet het oude behang verwijderd worden of mag men over een bestaand behang behangen?

Men moet steeds werken op een zuivere, gladde en ontvette ondergrond, ontdaan van alle behang- en lijmresten. Bij het niet verwijderen van het oude behang loopt men het risico dat dit loskomt onder invloed van het nieuwe behangplaksel of dat er zich luchtbellen vormen.

Hoe test ik de absorptiegraad van mijn ondergrond?

Om het absorptiegraad te testen kun je een sproeitest uitvoeren met een plantensproeier en de verkleuringsgraad nagaan.

  • bij een sterke verdonkering van de ondergrond is deze sterk absorberend. Om dit te verhelpen moet men voorlijmen met verdunde Perfaxlijm.
  • bij het afparelen van het water van de ondergrond is deze zwak absorberend.Dit kan opgelost worden door een grondpapier te kleven of door het aanbrengen van een hechtbrug m.b.v. "Perfax Lijm voor Muurrenovatie en Polysyreen" verdund met 20% water.
  • bij totaal niet-absorberende ondergronden bestaat er geen andere oplossing dan het gebruik van "Perfax Behangrandenlijm".Dit is echter enkel voor beperkte oppervlaktes realistisch.