Hoe moet ik behangen?

Stap 1: Voorbereiden

Verwijderen

Zo verwijder je bestaand behang

Voordat je gaat behangen verwijder je de meeste behanglagen helemaal tot op de ondergrond. Alleen over renovatievlies en glasweefsel kun je behangen, waarbij glasweefsel eerst gladgemaakt moet worden met bijvoorbeeld.

 

Je verwijdert oude behanglagen snel en gemakkelijk door Perfax Behangafweekmiddel aan te brengen met de Perfax Lijmkwast.

Vooral als je eerst gaatjes in het behang maakt met de handige Perfax behangperforator. Laat het afweekmiddel zo’n 5 tot 15 minuten inweken, afhankelijk van het aantal oude behanglagen. Steek dan het behang af met de speciale Perfax behangafsteker. Wanneer het behang toch moeilijk loslaat, breng je het Behangafweekmiddel nog een keer aan.

Vullen

Zo vul je scheuren en gaten

De ondergrond waarop je behangt moet voldoende egaal en vast zijn. Test dat even met je duimnagel of een stukje plakband. Een oude muurverflaag kan bijvoorbeeld loslaten. Die moet je dus verwijderen, evenals pleisterlagen en andere losse delen. Oneffenheden maak je glad met schuurpapier. Gaten en scheuren vul je met een van de Perfax vullers. Met een nat gemaakt plamuurmes werk je de plekken glad af. Maak de ondergrond goed schoon en stofvrij zodra de gerepareerde plekken goed droog zijn.

 

Zo (p)repareer je een slechte wand

Zijn er grote gaten en scheuren in de muur? Plak er dan renovatievlies of glasvlies op. Beide soorten behang zijn heel sterk. Ze dekken gaten en scheuren onzichtbaar af en voorkomen dat deze groter worden. Gebruik je glasweefsel als ondergrond om over te behangen, dan moet je het eerst glad maken. Anders zie je het weefselmotief door je nieuwe behang heen.

Primeren

Zo primer je de wand

Voor een goede hechting van de behanglijm is het belangrijk dat de ondergrond voldoende vocht absorbeert. Vaak is dat te veel (een zuigende muur) of te weinig. Daardoor kunnen open behangnaden en bobbels ontstaan. De muur voorstrijken met verdunde lijm kan een oplossing zijn.

Maar in veel gevallen is dat toch niet ideaal. Daarom heeft Perfax een speciaal middel ontwikkeld dat altijd voor de juiste absorptie zorgt: de primer voor behang. Bovendien fixeert de primer de ondergrond, zodat de ondergrond ook duurzaam goed blijft.

Stap 2: Lijmen

Vliesbehang

Zo behang je met vliesbehang

 1. Knip de banen op maat, neem hierbij 10 cm extra per baan. Bij behang met een dessin: neem 10 cm plus de hoogte van het dessin extra per baan. Zet een loodlijn op de muur met een waterpas of schietlood. Begin met het behangen altijd 50 cm vanaf de hoek of raam.
 2. Roer de lijm goed door en breng deze met de Perfax Behangroller gelijkmatig en direct op de wand aan.
 3. Breng de behangbanen direct in de nog vochtige lijm aan.
 4. Druk de banen gelijkmatig aan en strijk ze glad met de Perfax Behangspatel.

Let op: Vliesbehang bestaat uit verschillende lagen. Breng daarom een nieuwe baan vliesbehang direct strak en naadloos aan tegen een andere behangbaan, zonder te duwen. Als je wel het behang op zijn plek duwt kunnen er naden ontstaan.

Papier & Vinyl

Zo behang je met papier- of vinylbehang

 1. Knip de banen op maat, neem hierbij 10 cm extra per baan. Bij behang met een dessin: neem 10 cm plus de hoogte van het dessin extra per baan.
 2. Maak de lijm aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de lijm goed door. Smeer de behangbanen met de Perfax Lijmkwast gelijkmatig in, neem de randen goed mee.
 3. Vouw de behangbanen op en laat ze voldoende inweken. Zie hiervoor de verwerkingsvoorschriften op de verpakking van het behang.
 4. Zet tijdens het inweken een loodlijn op de muur met een waterpas of schietlood. Begin met het behangen altijd 50 cm vanaf de hoek of raam.
 5. Breng de behangbanen sluitend en naadloos tegen elkaar aan door het behang gelijkmatig op zijn plek te duwen (dit heet ‘stotend behangen’). Strijk het glad met de Perfax behangspatel.

Zo maak je de lijm aan: De aanmaaktijd van Perfax behanglijmen varieert per soort lijm van 2 tot 30 minuten. Volg de aanwijzingen op de verpakking en gebruik de handige aanmaakemmer van Perfax voor de juiste hoeveelheid water.

Glasweefsel

Zo behang je met glasweefselbehang

 1. Knip de banen op maat, neem hierbij 10 cm extra per baan. Zet een loodlijn op de muur met een waterpas of schietlood. Begin met het behangen altijd 50 cm vanaf een hoek of raam.
 2. Roer de lijm goed door en breng deze met de Perfax behangroller gelijkmatig op de wand aan.
 3. Breng de behangbanen direct in de nog vochtige lijm aan.
 4. Druk de banen gelijkmatig aan en strijk ze glad met de Perfax behangspatel.

Tip: Gaat u het glasweefsel overschilderen, breng dan nog een laag lijm aan op het glasweefsel zodat de verf niet teveel in het behang trekt en zo oneffenheden veroorzaakt. Overschilderen kan na droging van de lijm (ca. 12 – 24 uur). 

Lastige plekken

 1. Om hoeken
  Bij een binnen- of buitenhoek breng je de eerste baan met ca. 3 cm overlap voorbij de hoek aan (1). Plak de nieuwe baan ruim over de eerste baan. Zorg dat deze baan links loodrecht is (2). Snijd met een mes recht naar beneden door de twee lagen behang en verwijder de losse delen 'x' (3).

 2. Raamkozijnen in de muur
  Breng de behangbaan over het kozijn aan. Het overlappen- de deel behang moet minimaal zo breed zijn als de diepte van het kozijn. Druk de baan op de muur gelijkmatig aan en strijk deze glad. Breng het overlappende deel aan in het kozijn en snijd het op maat. Let op: in het gearceerde deel ontbreekt behang. Snijd daarvoor een stukje op maat.

 3. Raamkozijnen op de muur
  Raamkozijnen op de muur: Zie hierna bij deurposten.

 4. Tegen deurposten
  Breng de eerste baan tegen de deurpost aan met een overlap (1). Druk gelijkmatig aan en strijk glad (2). Snijd de baan af langs de deurpost en maak een insnede van 90 graden in de bovenhoek. Breng vervolgens de banen aan boven de deurpost en aan de andere kant.

 5. Achter radiatoren
  Breng eerst het baandeel boven de radiator aan. Knip ter plekke van de muursteunen het behang van onderuit in. Breng de baan vervolgens achter de radiator aan op de wand en druk hem aan met een nadenroller op een steel of een schone bezem.

 6. Rondom stopcontacten en schakelaars 
  Schakel eerst de stroom uit en verwijder vervolgens de afdekplaat. Breng de baan er over aan en snijd een diagonaal kruis over het elektrapunt. Snijd dan netjes het behang weg rond het elektrapunt. Plaats de afdekplaat weer terug op het stopcontact.

Stap 3: Afwerken

Zo maak je de klus helemaal af

Controleer elke geplakte baan op eventuele luchtbobbels en strijk deze meteen naar de zijkanten weg met een behangspatel. Druk vervolgens de naden extra aan met de Perfax naadroller en dep overtollige lijm direct af met een schone vochtige doek.

Snijd langs het plafond en de plint het behang op maat met behulp van de Perfax behangliniaal en het Perfax breekmes. Leg de liniaal achter het behang, op de plint tegen de muur en plak het behang weer op de liniaal. Snijd het behang langs de voorkant van de liniaal af en haal hem weer weg.

Tip 1: Voor een optimale droging hoeven niet alle ramen open gezet te worden. Op kamertemperatuur droogt de lijm het beste.

Tip 2: Ontstaan er toch luchtblaasjes onder het behang? Snijd er dan een klein kruisje in met een stanleymes. Dan kan de lucht weg. Even aandrukken en je ziet er niets meer van. Wel de meegekomen lijm direct wegdeppen.